Suojautuminen
Hius- ja kauneudenhoitoalan työtehtävissä voi käyttää nitriilikumisia, PVC-muovisia eli vinyylisuojakäsineitä tai luonnonkumisia kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Kertakäyttöiset neopreenikäsineet soveltuvat kynsi- ja ripsityöhön. Suojakäsineiden tulee olla käyttäjälleen sopivan kokoiset. Asiakastyössä käytettävät suojakäsineet ovat kertakäyttöisiä.
Suojakäsineiden likaantuessa tai työvaiheen kestäessä pitkään käsineet vaihdetaan uusiin. Suojakäsineitä ei saa kääntää nurinpäin ja käyttää uudestaan! Tilojen siivouksessa ja välineiden pesussa voidaan käyttää talouskäsinetyyppisiä ei-kertakäyttöisiä suojakäsineitä.
Kampaajan työ on paljolti märkätyötä kuten hiusten pesua, ja suojakäsineiden pitää siksi olla tiiviitä eli vettä läpäisemättömiä. Kampaamotyöhön soveltuvia suojakäsineitä ovat esimerkiksi nitriilikumiset kertakäyttöiset suojakäsineet, jotka soveltuvat hiusvärien käsittelyyn. Hiusten pesussa suojakäsineiden tulee olla riittävän pitkät ja ranteista hyvin istuvat, jottei pesuvesi pääse valumaan suojakäsineen sisään.
Suojakäsineiden suojaustehoa voidaan parantaa pukemalla kahdet suojakäsineet päällekkäin esimerkiksi hiusten värjäyksen yhteydessä. Suojakäsineiden käyttö vähentää, muttei kuitenkaan poista käsien pesun ja desinfioinnin tarvetta.
Pölyäviä valmisteita sekoittaessa käytetään hengityssuojainta tai sekoitetaan tuote paikassa, jossa ilma poistuu työtilasta. Hyvä ratkaisu kohdepoistoon on kiinteä tai liikuteltava kohdepoisto. Lisäksi suositellaan suojaesiliinaa. Jos tuotetta pääsee suojaamattomalle iholle tai limakalvoille, se tulee huuhdella pois huolellisesti. Silmiin joutunut tuote on huuhdeltava välittömästi ja hakeuduttava lääkäriin.
Suojakäsineessä tulee olla joko märkätyöhön soveltuvan tai kemikaalisuojakäsineen piktogrammi sekä merkintä materiaalista, josta ne on tehty. Näistä merkeistä voi tunnistaa kemikaalinsuojakäsineiksi hyväksytyt (Standardin EN 374-1 vaatimusten mukaiset) käsineet, tiivis käsine ja kemikaalinsuojakäsine:
Suojaa itsesi, perusohjeita kosmetiikantuotteiden käyttöön:
- Noudata valmistajan antamia käyttöohjeita.
- Vähennä suojakäsineiden käytön mahdollisesti aiheuttamia haittoja: Käytä käsivoidetta käsienpesun jälkeen ja työpäivän päätteeksi. Käytä suojakäsineitä aina vain puhtaisiin ja kuiviin käsiin. Käytä tiiviitä suojakäsineitä vain niissä työvaiheissa, missä ne ovat tarpeen.
- Käytä suojakäsineitä aina, kun haitallinen kemikaalikosketus on mahdollista.
- Riisu suojakäsineet siten, ettet likaa itseäsi tai ympäristöäsi.
- Vaihda suojakäsineet säännöllisesti uusiin jokaisen työvaiheen jälkeen ja aina niiden likaannuttua.
- Mekaaninen rasitus, kemikaalit, UV-säteily, korkea ja alhainen lämpötila voivat haurastuttaa suojakäsinemateriaalia. Useat käsinemateriaalit haurastuvat myös ajan kuluessa, minkä vuoksi suojakäsineitä ei ole hyvä varastoida tarpeettoman pitkään. Säilytä käsineet pimeässä ja normaalissa huonelämpötilassa.
- Muista, että ohuet suojakäsinemateriaalit läpäisevät kemikaaleja nopeammin kuin paksut.
- Älä käytä suojakäsineitä uudelleen.