Siirry sisältöön
Etusivu
Haku Haku

Koska tuotteet ovat kosmetiikkaa, eivätkä vaarallisia kemikaaleja, niistä ei tarvitse lainsäädännön perusteella laatia käyttöturvallisuustiedotteita. Sen sijaan kosmetiikan pakkausmerkinnöissä on oleelliset turvalliseen käyttöön liittyvät tiedot. Lain mukaan tuotteissa pitää olla mm. ainesosaluettelo, jossa ainesosat ilmoitetaan kansainvälisillä kosmetiikan ainesosien INCI-nimillä. Jos tuote on pakattu ulko- ja sisäpakkaukseen, ainesosaluettelo voi olla merkitty ainoastaan ulkopakkaukseen (esimerkiksi tuubin ympärillä oleva pahvipakkaus).

Ainesosaluettelon lisäksi kosmetiikalle annetaan pakkausmerkinnöissä turvallisen käytön kannalta tarpeelliset käyttöohjeet ja varoitukset. Myös tuotteiden säilyvyysaika pitää ilmoittaa pakkausmerkinnöissä.

Lisätietoja erilaisten kosmetiikkavalmisteiden, ml. hiuskosmetiikka, sisältämistä aineista ja niiden käyttötarkoituksesta on saatavilla Cosmile Europe -tietokannasta(siirryt toiseen palveluun) – tietokanta on myös suomen kielellä. Se sisältää tietoa lähes 30 000 kosmetiikan ainesosasta ja niiden turvallisuudesta sekä niiden käytöstä erilaisissa valmisteryhmissä. Tietokannasta on saatavilla myös mobiilisovellus.

Kosmetiikan turvallinen käyttö

Hius- ja kauneudenhoitoalalla käytettäviä kosmetiikkatuotteita on käsiteltävä kunkin tuotteen valmistajan ohjeiden mukaisesti. On tärkeää perehtyä huolella tuotekohtaisiin käyttöohjeisiin ja mahdollisiin varoituksiin, koska ohjeet vaihtelevat valmistajittain. Vaadittavat ohjeet löytyvät kunkin tuotteen pakkauksesta, eikä yleispäteviä kaikkia tuotteita koskevia ohjeita ole.

Monet kampaamoissa käytettävät tekniset tuotteet, esimerkiksi permanenttiaineet ja hiusväriaineet sisältävät sellaisia ainesosia, minkä vuoksi on erityisen tärkeää noudattaa annettuja ohjeita.

Suojaa itsesi, perusohjeita kosmetiikantuotteiden käyttöön

  • Noudata aina tuotteen valmistajan antamia ohjeita.
  • Käytä kertakäyttöisiä suojakäsineitä käsitellessäsi teknisiä kosmetiikkatuotteita. Vaihda suojakäsineet jokaiseen työvaiheeseen. Varmista, että ne on valmistettu materiaalista, joka soveltuu suojaksi käytettävälle aineelle.
  • Pidä huolta käsistäsi käyttämällä säännöllisesti hajusteettomia käsivoiteita.
  • Käytä kullekin tuotteelle suunniteltuja välineitä.
  • Värjätessä tai vaalennusaineita käytettäessä käytä aina saman valmistajan hapetetta ja väriainetta. Älä käytä voimakkaampaa hapetetta kuin käyttöohjeessa on mainittu. Käytä väriaine heti, kun se on sekoitettu hapetteeseen.
  • Vältä tuotteen joutumista silmiin. Jos tuotetta joutuu silmiin, huuhtele runsaalla vedellä. Mahdolliset piilolinssit tulee poistaa ennen silmien huuhtelemista.
  • Kampaamossa tulee olla erillinen työpiste esimerkiksi värien sekoittamiseen ja välineiden puhdistamiseen. Suojakäsineitä on oltava helposti saatavilla.
  • Ruokailuvälineitä ja työvälineitä kuten hiusvärikuppeja tai kauneushoitolan hoidoissa käytettäviä kuppeja ei saa pestä samoilla pesuvälineillä.
  • Koska mustiin hennatatuointeihin liittyy suuri riski saada parafenyleenidiamiiniallergia, kampaajan on viisasta pidättäytyä ottamasta mustia hennatatuointeja omalle iholleen. Parafenyleenidiamiinille allergisen kampaajan voi olla vaikeaa jatkaa ammatissaan, koska hiusten kestovärjäys on suosittua.

Seuraavaksi