Hius- ja kauneudenhoitoala
Tämä sivusto on tarkoitettu alan työnantajille ja työntekijöille, itsenäisille ammatinharjoittajille ja yrittäjille turvallisen ja terveellisen työn sekä hyvinvoinnin tueksi. Alan terveydelliset riskit ja niiden ehkäisymenetelmät koskevat kaikissa työmuodoissa tehtävää työtä. Työnantajalla on lain velvoite työntekijöiden terveyden suojeluun.
Alan työturvallisuusmääräysten, työympäristötekijöiden ja riskien hallinta ovat perusta turvalliselle ja sujuvalle työlle. Turvallisen työympäristön luominen on työnantajalle velvollisuus mutta myös itsensä työllistäjän on tärkeää huolehtia terveyttä tukevista työolosuhteista.Työturvallisuusosaaminen on osa ammattitaitoa ja työhyvinvointia. Parantamalla työympäristöä ja työoloja ehkäistään ja vähennetään työperäisiä sairauksia ja työtapaturmia sekä niiden aiheuttamia kustannuksia. Hius- ja kauneudenhoitoalan työntekijät eli parturi-kampaajat ja kosmetologit tekevät työtä yrityksen palveluksessa, itsenäisinä ammatinharjoittajina tai yrittäjinä. Alan toimijat ovat pääsääntöisesti pienyrityksiä.
Toimintaympäristöjä ovat alan yritykset, kylpylät, hoitolat, tavaratalot ja ostoskeskukset, palvelutalot ja sairaalat, teatterit, televisio- ja elokuvastudiot, risteilyalukset, alan tavarantoimittajat ja maahantuontiyritykset sekä asiakkaiden kodit. Myös hius- ja kauneudenhoitoalalle tyypilliset messutapahtumat ja asiakastilaisuudet toimivat usein työympäristöinä.
Parturi-kampaajat suunnittelevat ja tarjoavat asiakkaan hiuksiin, partaan, kynsiin, silmäripsiin ja kulmakarvoihin sekä joskus lävistyksiin liittyviä palveluja. Työssä käytetään erilaisia välineitä sekä kosmeettisia valmisteita, joiden myynti on myös osa parturi-kampaajan työtä. Työhön sisältyy asiakkaiden opastamista hiusten hoidossa ja kosmetiikkatuotteiden käytössä.
Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja suunnittelee, toteuttaa, myy ja markkinoi asiakkaalle kasvojen, vartalon, jalkojen ja käsien hoitoja sekä ehostusta. Lisäksi hän ohjaa ja neuvoo asiakasta, persoonallisen tyylin löytämisessä, ihon ja kehon itsehoidossa sekä ihonhoitotuotteiden valinnassa ja käytössä. Suuri osa hoitotyöstä tehdään käsin. Hoidoissa käytetään myös laitteita.